Sok magyar vesz fel hitelt, hogy befektetési céllal vásároljon lakást

Alábbhagyott a vásárlási kedv
2018-06-22

Sok magyar vesz fel hitelt, hogy befektetési céllal vásároljon lakást

lakás bérlet

Az utóbbi évek ingatlanpiaci emelkedése miatt egyre több pénzre van szükség ahhoz, hogy valaki befektetőként jelenjen meg a lakáspiacon. Budapesten ehhez legalább 20 millió forint szükséges, a többi nagyvárosban pedig 10-15 millió forint. Részben emiatt, részben pedig a befektetés hozamánál alacsonyabb hitelkamatok miatt egyre népszerűbb a hitelre történő vásárlás a befektetők körében is.

Az idén a fővárosban 5,5 százalékos bruttó hozammal adhatók ki a lakások, ez csökkenést jelent 2018-as 6,1 százalékhoz és a 2017-es 6,7 százalékos átlaghoz képest. A hozamok folyamatos csökkenése abból adódik, hogy a piaci ár gyorsabban emelkedik, mint a bérleti díj.

A bruttó hozam azonban nem vehető készpénznek. Egy gyakorlott befektető jól tudja, hogy ebből még számos költség lejön (üresedés, hirdetés, az üresen álló lakás rezsiköltsége, stb.) Azonban még így is versenyképes a banki kamatokkal. Azt gondoljuk, hogy az új szuperállampapír megjelenés (ötéves hozama 6%), viszont már jobb befektetési lehetőséget ígér, így csökkenhet az új befektetőként piacra lépők száma.

Hol vegyünk lakást?

A külső kerületek árnövekedése erőteljesebb az elmúlt 1-2 évben, ugyanakkor még mindig alacsonyabbak a belvároshoz képest. Egy jó lokációval rendelkező ingatlan a lakásbérlők részére vonzó lehet. Ezzel magyarázható, hogy a peremkerületekben még 7 százalék körüli hozamot lehet elérni egy lakással. A legalacsonyabb hozamot a pesti Belváros hozza, ahol annyira drágák az ingatlanok, hogy az átlagos hozam csak 4,5 százalékos, melynek további csökkenése várható.

Mi a helyzet vidéken?

Vidéken elsősorban a legkeresettebbek az egyetemvárosok és a gazdaságilag erős városok, itt találhat ingatlanunk gyorsan bérlőre.  Tatabányán nagyon kedvező 7,2 százalékos hozamot lehet elérni a lakáskiadással. Miskolc az összes város közül kiemelkedő, 7,6 százalékos hozamot nyújt, de Pécs is magas, 7 százalék körüli hozammal rendelkezik. A gazdaságilag erősnek mondható megyeszékhelyek közül Székesfehérváron 6,1 százalékkal adhatók ki a lakások, Győrben 5,9 százalék. (forrás: ingatlan.com)

Értékbecslői szemmel

Soha ne ugorjon fejest a befektetéssel, minden esetben kérje szakértő segítségét, aki felméri és kontrollálja a lehetőségeket és veszélyeket.

 

Comments are closed.