Alábbhagyott a vásárlási kedv

Mi várható 2018-ban a lakáspiacon?
2018-01-10

Alábbhagyott a vásárlási kedv

Corvin negyed

Az utóbbi években megszokhattuk, hogy egyre jobb adatok érkeznek Budapest lakáspiacát illetően. Most ez a trend megtörni látszik, hiszen Budapest egészében 7 százalékkal csökkent tavaly a lakástranzakciók száma, körülbelül 35.000 lakás cserélt gazdát. A forgalomnövekedés tekintetében mindössze öt kerület volt képes növekedést mutatni.

A forgalomnövekedés tekintetében mindössze öt kerület volt képes növekedést mutatni, és meglepő módon nem a kiemelt budai környék vezet. Nos lássuk, melyek ezek: Budapest XX., XXIII., XIX., XVI. és XVIII. kerületeiben bővült a forgalom, de itt is csak 2-8 százalék közötti mértékben. A fenti kerületek Pest déli és keleti régiói, és mindegyik az olcsóbb kerületek közé tartozik. Ugyanakkor a legnagyobb csökkenést közel 25%-ot az V. kerület hozta, amely tudvalévő a legdrágább kerület.

Mi lehet ennek az oka?

A helyzet az, hogy kezdünk kifulladni a pénzből, az árak egy olyan szintjére emelkedett a fajlagos négyzetméter ár, hogy az már kifejezetten magas. Így ha hitelből próbálkozunk megvenni, a bankok gyakran már nem finanszírozzák a kívánt összeget. Még van egy körülmény, hogy a befektetési céllal megvásárolt ingatlant bérbe is kell adni. Azt pedig olyan áron érdemes, hogy egyenlegünk pozitív maradjon, és ha egymillió forintos fajlagos áron vesszük meg lakásunkat, azt bizony legalább ötezer forint per négyzetméter áron kellene bérbe adnunk, ami a jelenlegi bérszinthez képest túlzó.

Azért vannak lehetőségek

A legnépszerűbb kerület továbbra is a XIII., ahol több, mint 3 ezer lakást adtak el tavaly. Bár a legtöbb körzetben csökkent az adásvételek száma, bizonyos területeken azonban akár egyetlen nagyobb projekt is jelentős változásokat eredményezett. Az élen a 1107-es körzetű (Gyárdűlő) jár, ahol kétharmados forgalombővülés történt, ami elsősorban a területen épülő két nagy beruházás eladásainak köszönhető.

A Corvin-negyed 42 százalékos bővülése is hasonló okokkal magyarázható.

A forgalomváltozás vesztesei a lista másik végéről, értékelhető tranzakciószám mellett a 1011-es (Váralja), a 1053-as (Belváros), a 1106-os (Felsőrákos) és a 1051-es (Banknegyed) irányítószám-körzetek emelhetők ki egyharmadost meghaladó visszaeséssel. Itt meg kell jegyezni, hogy az egymásra licitáló magas kínálati árak, a gyenge műszaki állapot, rossz elosztású régi lakások, energetikai korszerűtlenség gyakran riasztják el a vevőket. Szakértőként mindig javasoljuk az objektív független piaci értékbecslés elkészítését, melyet akár ide kattintva is megrendelhet.

Comments are closed.