Kereskedelmi ingatlanok értékelése

Kereskedelmi ingatlanok értékelése

Kereskedelmi ingatlan értékbecslése

A jövedelemtermelő ingatlanok csoportjába tartoznak a kereskedelmi ingatlanok, melyek funkciójukat tekintve sokfélék. Legyen szó bár iroda, kiskereskedelmi egység, logisztikai központ, bevásárló központ, szálloda, raktárbázis típusú ingatlanokról, a közös bennük, hogy tulajdonosaik számára egyfajta rendszeres jövedelmet (cash-flow) termelnek, és biztosítják hosszútávon a befektetett tőke megtérülését. Másik eset, ha az ingatlan jövedelem termelővé tehető, vagy ilyen céllal kerül fejlesztésre.

És ha nem termel profitot?

Ha mégsem termel profitot, ennek számos oka lehet, nem megfelelő üzemeltetési feltételek, rosszul pozícionált bérleti díjak, alacsony színvonalú szolgáltatás, esetleg nem megfelelő bérlő állomány, stb. Az értékbecslés során megvizsgáljuk az üzemeltetés feltételeit, és kiszámítjuk az ingatlan hozamalapon számított értékét. Az ingatlan értékbecslés ez esetben nagyobb körültekintést és piacismeretet igényel, mely magában foglalja a mikro-, és makro gazdasági mutatók változását, figyelembe veszi a kereskedelmi ingatlanok kínálatát, a közelmúltban lezárult tranzakciókat és a hosszútávú befektetési lehetőségeket.

Ideális esetben a hozamszámítás alátámasztja a piaci összehasonlítással számított értéket, azonban ha a két összeg jelentősen eltér egymástól, akkor annak meg kell keresni az okát. Új marketingstratégiával lehetőség szerint növelni kell az ingatlanból származó bevételeket és csökkenteni a felmerülő költségeket. A bankokat, befektetőket és fejlesztőket, egyszóval mindenkit a megtérülés és elvárt hozam érdekel, és ezt csak egy jól működő ingatlan tudja hozni!

Kérjen ajánlatot most, és ismerje meg Ön is az ingatlana jövedelemtermelő képességét!