A lakásépítésben Magyarország dobogós

2017 az ingatlan éve?
2017-01-09
Budai villa
Egy igazi válságálló ingatlan befektetés
2017-10-25

A lakásépítésben Magyarország dobogós

Magyarországon az elmúlt év harmadik negyedévében 232 százalékkal nőtt a társasházakra kiadott építési engedélyek száma. Európában ennél jobb teljesítménnyel, csak Írország büszkélkedhet.

2016 második negyedévében még a legjobb eredmény volt a magyar, és Portugália volt a második helyen. A harmadik negyedév eredménye azonban sokszorosa az uniós átlagnak, amely szerint valamivel több, mint 14 százalékkal nőtt a legalább kétlakásos társasházakra kiadott építési engedélyek száma a 28 tagországban.

Magyarországon a remek eredmények mögött a lakásépítéseket elősegítő ösztönzők, valamint az átlag alatti bázisadatok szerepelnek.

Több felépült lakás és tervezett építkezés

2016 első három negyedévében összesen 5307 új lakás épült, 14%-kal több, mint egy évvel korábban. A kiadott lakásépítési engedélyek és az új lakások építésére vonatkozó egyszerű bejelentések együttes száma 21 414 volt, ami csaknem két és félszerese. Ezen belül Budapesten és a megyei jogú városokban közel háromszorosa az előző év azonos időszakához képest.

természetes személyek által épített lakások aránya 58-ról 49%-ra esett, a vállalkozások által építetteké viszont 42-ről 51%-ra emelkedett;

Az új lakóépületek között 56-ról 47%-ra csökkent a családi házban épült lakások aránya, míg a többszintes, többlakásos épületekben használatba vetteké 34-ről 43%-ra nőtt;

A használatba vett lakások átlagos alapterülete 6 m2-rel, 94 m2-re csökkent. Ennek oka egyrészt az új építésű ingatlanok között a társasházi lakások arányának növekedése, másrészt az ingatlanárakban bekövetkezett emelkedésnek köszönhető.

Hogy kitart-e az optimizmus azt meglátjuk, minden esetre tudunk örülni a pozitív adatoknak.

Comments are closed.