Tárgyi eszköz értékbecslése

Tárgyi eszköz értékbecslése

Tárgyi eszköz értékbecslése

Tárgyi eszközök lízingeléséhez bérbe adásához, vagy értékesítéséhez elengedhetetlenül szükséges a piaci forgalmi értékbecslés, eszközértékelés. Rengeteg esetben előfordul, hogy a cégek és magánszemélyek vagyontárgyait piaci értéken kell felmérni. Ez azonban gyakran sokkal bonyolultabb, mint az ingatlan értékbecslés. Az eszközök sokfélesége, a gyártás időpontja, a rendelkezésre álló információk mennyisége gyakorlatilag minden esetben más és más. Ezért előszőr minden alkalommal megvizsgáljuk a rendelkezésre álló adatokat, az értékelés célját.

Mit vizsgálunk a tárgyi eszközök értékelése során?

A termelő gépek, berendezés, technológia, vagy munkagépek vagyonértékelésénél azok használati/funkcionális értékét kell vizsgálni, figyelembe véve az eszköz bekerülési, beszerelési, telepítési költségeit, a tartozékok értékét, a használati feltételek biztosításának megteremtését. Fontos tényező a tulajdonviszonyok ismerete, az eszközök beazonosíthatósága, valamint az értékelési módszer kiválasztása.

A költségalapú módszer (DRC – amortizált újraelőállítási vagy helyettesítési költség) a leginkább elterjedt és használatos az értékeléshez, annak ellenére, hogy a piaci viszonyokat kevésbé tükrözi. Ennek oka lehet a gépek és berendezések egyedi funkciója, zárt piacuk, illetve az adásvételek hiánya. Az értékbefolyásoló tényezők megfelelő alkalmazásával (fizikai, funkcionális, gazdasági) a tárgyi eszközök értékelése folyamatában azonban reális értékeket kaphatunk, melyet a piac is elfogad. A piaci összehasonlító módszer a megfelelő adatok hiánya miatt ritkán alkalmazható, a hozamszámítási módszer a jövedelemtermelő képesség és a költségek eszközre vetítése miatt nehezebb, néhány esetben azonban elengedhetetlen, amikor a beszerzés nem dokumentált, illetve hiányos.

Felszámolások során is szinte minden esetben szükséges a vagyontárgyak piaci értékbecslése, amikor a legtöbb esetben a beszerzési érték a legmegbízhatóbb forrás, mert piaci adatok már nem fellelhetők, vagy a gép esetlegesen elavult, hasonló sincs hozzá. Ekkor a piaci értéken túl a vagyontágy likvidációs értékét is célszerű meghatározni, amely a rendelkezésre álló idő rövidségét és a piaci kereslet egyediségét is figyelembe veszi.

A gépek-, és eszközök jelzálog fedezetként ma még csak ritkán szerepelnek, de egyre jelentősebb fedezetértékük és a pénzintézetek számára, ezért egyre gyakoribb az igény az értékelésükre.

FONTOS!

Ne feledje nálunk Ön az első, az Ön problémájára keressük a megoldást, és az Ön igényeinek szeretnénk megfelelni. Ezért Önt minden esetben az ügyvezető hívja fel, hiszen a személyes kontaktus és bizalom megszerzése fontos tényező, nagymértékben segíti a közös munkát!

Mi a helyzet azokkal akik már megbíztak bennünket?

Akik már igénybe vették kiemelt szolgáltatásunkat gyakran ajánlanak és szükség esetén újra minket választanak! Tekintse meg referencia munkáinkat is, tesztelje le felkészültségünket!